Tiina Riekkola

Hei vaan kaikille!

Olen Riekkolan Tiina Helsingistä, Disc Golf Vikings ry:n varapuheenjohtaja, ja naisjaoston some-vastaava yhdessä Heikkilän Lauran kanssa. Koulutukseltani olen kemisti, ammatiltani tutkija ja työpaikkani löytyy Nesteen Kilpilahden jalostamolta tutkimusanalytiikan ryhmästä.

Kokeilin frisbeegolfia ensimmäisen kerran elokuun 2013 lopulla. Mieheni Mikko oli jo ehtinyt innostua lajista aiemmin samana kesänä, mutta minä rohkaistuin kokeilemaan vasta kesälomareissun lopulla, kun se parhain pelikausi alkoi olla jo lopuillaan. Tuskin tulee yllätyksenä: koukutuin kerrasta. Olin umpisurkea, mutta intoa riitti, ja jo seuraavana päivänä kiekkoja heiteltiin pitkin Paljakan ja Ukkohallan laskettelurinteitä – ei ehkä se pehmein lasku lajin pariin.

Miksi juuri frisbeegolf? No, lajin helppous viehättää. Harrastamisen aloittaminen oli todella helppoa, ja aika pian löysin itseni myös seuratoiminnan ytimestä. Radoilla, kisoissa ja muissa tapahtumissa on päässyt tutustumaan mahtaviin tyyppeihin, joiden ansiosta lajin parissa voisi viettää vaikka kaiken vapaa-aikansa.

Koen vielä olevani aika aloittelija, etenkin kisapelaajana. Omassa pelissäni vahvinta osa-aluetta ovat lähestymisheitot. Kehitettävää riittää kyllä ihan kaikessa, mutta itse kaipaisin tällä hetkellä eniten varmuutta puttipeliin. Lisämetrit avauksiin tulevat varmasti ”sitten joskus”, ja omasta mielestäni pituutta tärkeämpää olisi heittojen toistettavuus ja tarkkuus.

Tavoitteenani on parantaa omaa tekniikkaani, peliäni ja päätäni, sekä osallistua oman seuran kehittämiseen ja lajin eteenpäin viemiseen. Tuloksellisia tavoitteita en tässä vaiheessa ole sen kummemmin itselleni määritellyt. Kotiradan PB:n parantaminen on tietysti mielessä lähes jokaisella kierroksella, mutta haluaisin pitää harrastamisen rentona ja mukavana, myös kisatilanteissa. Siksi tuloshakuisuus ei ole se ykkösjuttu juuri minulle – harrastaa voi niin monella tapaa!

Kotiratani (kirjaimellisesti, 10 minuutin kävelymatkan päässä kotoani) on Helsingin Kivikko, joka tarjoaa monipuolisia haasteita kaikentasoisille heittäjille. Kivikko on tunnettu siitä, että siellä tuulee aina. Tämä tuo omat haasteensa tietyille väylille, ja pakottaa pelaajan opettelemaan myös tuulen huomioimista. ”Iso käsi” tuo jonkin verran etua tällä radalla, mutta tarkkuuttakin pitää löytyä, tai muuten ”pirkkometsä” ja tiettyjen väylien ob:t rankaisevat.

Bägistäni löytyy lähinnä alivakaahkoja, kevyemmän painoluokan kiekkoja. Ykkösdriverini tällä hetkellä on Latituden Jade, joskin vastatuulella luotan Innovan Teebirdiin. Midariosastolta löytyy mm. Prodigyn M4 (loistava antsakiekko) ja Dynamic Discsin Truth sekä Warrant. Luottoputterini on Pure, jonka matala profiili sopii käteeni mainiosti.

Frisbeegolf on jonkin verran vaikuttanut matkusteluihin viimeisten vuosien aikana. Kesälomareissuja on suunniteltu tiettyjä ratoja tai kisoja silmälläpitäen, ja on tässä ehditty jo kerran hääpäivääkin viettää fribaradan perusteella valikoituneessa matkakohteessa. Suomen ratoja on tullut kierrettyä kohtalaisesti, FGR:n statistiikan mukaan 52 kpl (noin 10 %). Pohjoisin näistä löytyy Ylläkseltä, eteläisin Hangosta. Ulkomaan radoista tutuksi ovat tulleet Järva (Tukholma, Ruotsi), Valbyparken (Kööpenhamina, Tanska) ja Sloterpark (Amsterdam, Hollanti). Haaveissa olisi päästä kurkistamaan vielä monta monituista fribarataa ympäri maailman Koh Samuilta Coloradoon.

Suosikkiratojani kotimaassa ovat Ruka ja Kaatis, mutta kaikista pelaamistani radoista ykköseksi nousee kuitenkin Järva. On harvinaista herkkua päästä pelaamaan radalle, joka on käytännössä kokonaan frisbeegolfille pyhitetyllä alueella, joka on hyvin hoidettu ja tarjoaa takuulla haasteita kokeneillekin pelaajille.

Viime keväänä minut pyydettiin mukaan Natural Born Disc Golfers -tiimiin, ja tämän kunnianosoituksen nostan kevyesti korkeimmalle omien saavutusteni listalla. Muita mieleen ikuisesti painuneita fribakokemuksia ovat ehdottomasti ensimmäinen visiitti Järvaan lokakuussa 2014 sekä ensimmäinen kerta td:nä Kivikon Lady Tourin kisassa toukokuussa 2015.

Frisbeegolf on yhteisöllinen yksilölaji: olet itse vastuussa omasta suorituksestasi ja omasta tuloksestasi, mutta kisaat aina yhdessä muiden kanssa. Lajin parissa on huikea yhteishenki ja omalta osaltani haluan olla levittämässä ja ylläpitämässä tätä ”fribaspirittiä” parhaani mukaan. Naisjaoston toiminnassa haluan olla mukana, jotta naisten kynnys tulla mukaan lajin pariin madaltuisi ja saisimme radoille lisää tyttöjä ja naisia, niin harrastajina kuin kilpapelaajinakin.