Heidi Helin-Harinen

Kuva: Marika Salmi

Olen Heidi Helin-Harinen Valkeakoskelta. Perheeseen kuuluu kolme, jo täysi-ikäistä nuorta naista joista vanhin -97 syntynyt Fanny asuu miehensä kanssa Alahärmässä, ja kaksi nuorimmaista Tilda (-03) ja Justina (-04) kotonurkissa Valkeakoskella. Koulutukseltani olen kemianlaborantti, ylioppilas, hoiva-avustaja, lähihoitaja ja sairaanhoitaja. Viimeisimpänä kouluttauduin esimiestyöhön, jota teen 60-paikkaisessa ympärivuorokautisen hoidon yksikössä. Ohessa hoidellaan miehen kanssa 1951 rakennetun rintamamiestalon peruskorjausta. Harrastan lisäksi metsästystä ja luonnon antimien keräilyä sekä erilaisia käsitöitä mattojen paukuttamisesta hopeaketjujen valmistamiseen erilaisissa sykleissä fiiliksen mukaan. 

Milloin aloitit frisbeegolfin ja miten löysit lajin pariin?

Kokeilin lajia ensimmäisen kerran 2015 kahden nuorimman lapsen Munuais-ja maksaliiton sopeutumisvalmennuskurssilla Siilinjärvellä mummuni kanssa. Ohjeina oli ”heitä nurmimatolta kohti koria” ja Dessu käteen. Eihän se luonnistunut lainkaan, mutta juniorit innostui, joten kori ja muutama kiekko kotipihaan tuli hommattua ja siitä se ajatus lähti. Puoli vuotta ensi heiton jälkeen perustettiin miehen ja muutaman ystävän kanssa VLKDG ja hommasin lisenssin Epun kannustamana ja osallistuin WGE:hen 2016, ollen toinen fa4 sarjassa.

Miksi juuri frisbeegolf? Mitä laji antaa sinulle?

Lajissa ulkona liikkuminen kiehtoo, uusien ratojen bongaaminen ja jonkin sortin kehittyminenkin maltin kasvaessa ja ymmärryksen. Parhaimmillaan laji rentouttaa ja voimaannuttaa raskaassa arjessa, uudet tuttavuudet ja varsinkin uudet ”perheenjäsenet” saa jatkamaan aina vuodesta toiseen.

Onko sinulla omasta mielestä vahvuuksia pelaajana? Mitä haluaisit kehittää?

Pelaajana vahvuuksiin kuuluu ehdottomasti monipuolinen heittovalikoima ja ”nopea” käsi, jotka kumpikin on myös ehdottomasti ne haasteet, tekniikan ollessa haparoiva ja pääpelin haastavaa. Agressiivisesti pelaavana löytää itsensä hyvinkin usein hankalista paikoista, joka toki aina myös kehittää kun malttaa eikä ryhdy sankaritekoja yrittämään.

Ikimuistoisin fribahetkesi?

Ikimuistoisin hetki on viime vuoden sekaparifrisbeegolfin SM-voitto MP40-sarjassa Lahtisen Jarin kanssa. Pitkien sudareiden jälkeen Ninan ja Rikun kanssa, oli epätodellinen fiilis voitosta kun se lopulta koitti. Kokemuksena mielettömän hieno kisa, kummankin parin kannustaessa ja iloitessa vilpittömästi hyvällä fiiliksellä toisenkin parin onnistumisista, Nina kanssa jatkettiin sitten yhteispeliä saman vuoden parifrisbeegolfin SM-kultamitaliin.

Kerro kotiradastasi. Jos niitä on useita, kerro mieluisammasta.

Kotiratana toimii Valkeakoski Discgolf park, ”Ertsi”. Nykyisin 14 väyläinen metsärata, jossa tarkkuus ja kontrolli on valttikortit. Sanomattakin selvää, että siellä ei yleensä vallan mainiosti suoriudu XD. Muita Valkeakosken ratoja tulee harvemmin kierrettyä, Korkeakangasta ja Pappilanniemen kurssikeskuksen rataa.

Onko sinulla lempikiekkoa?

Useimmin bägistä nousee käteen Wave, Atom, Hex, Tesla tai gstar Thunderbird putterina toimivan Jawbraker Zonen ohella. Näistä vaikea päättää onko joku lempikiekko. Jokaiselle oma paikkansa bägin ollessa hyvin pelkistetty, samoja eri kulutuksella, painolla ja muovilla löytyy useampia.

Suosikkiratasi perusteluineen?

Lempirata jossa harvemmin tulee kuitenkaan käytyä on Ahonkylä, miellyttävä maasto ja monipuoliset väylät, niin forea, rystyä kuin putteriheittoakin pääsee harrastamaan. Myllymäki Jämsänkoskella tarjoilee puolestaan hyvin hoidettua metsärataa, jossa pidempää ja lyhyempää kontrolloidumpaa heittoa vaaditaan, jotta tulos on edes kohtuullinen pidemmälle heittävällä naisellakaan.

Oletko tehnyt fribareissuja?

Fribareissuja on tullut tehtyä useampia niin sanottuja ”akkaloissa”-reissuja kolmen hyvän ystävän kanssa, kuin ”ukoissakin” pitkin poikin Suomea aikataulujen osuessa kohdilleen.

Millä sanoilla markkinoisit frisbeegolfia sukulaisillesi/ työkavereillesi/ muille naisille?

Lajia kannustaisin kokeilemaan sen aloituksen edullisuuden vuoksi, pelaaminen ei ole sidottua aikatauluihin, ja sen harrastaminen suomessa on hyvin helpooa, miltei joka kunnassa on useampi rata ja samanhenkisiltä harrastajilta saa hyviä vinkkejä, joilla kehitystä saa aikaiseksi hyvin.