Mila Puumala

Olen Mila Puumala Hyvinkäältä. Toimin neljättä kauttani naisjaostossa. Työelämässä minulla on monta koulutusta esim. saneerausartesaani, laatoittaja ja vedeneristäjä, viherrakentaja ja cnc-koneistaja. Tällä hetkellä opiskelen rakennusinsinööriksi Hämeen ammattikorkeakoulussa. 

Milloin aloitit frisbeegolfin ja miten löysit lajin pariin?

Ensikosketus frisbeegolfiin oli vuonna 2013, kun kävimme kaveriporukan kanssa etkoilla Karkkilan radalla. Käteen lyötiin blizzard TeeDevil ja heti väylälle #1 yli 10 heittoa. Kävimme muutaman kerran kesän aikana, mutta en innostunut. Seuraavana keväänä silloinen mieheni sai kiekot ja minunkin oli pakko saada. Siitä lähti hirmuinen harjoittelu ja jäin koukkuun. 2015 hankin lisenssin ja lähdin pdga kisoihin. Ensimmäinen kisa oli kotiradalla, viimeinen sija ja ratingit hurjat 573 ja 689. Se ei minua lannistanut vaan harjoittelin lisää.

Miksi juuri frisbeegolf? Mitä laji antaa sinulle?

Suoraan sanoen ilman frisbeegolfia ei tulisi liikuttua oikeastaan yhtään. Vuosiin ennen frisbeegolfia en harrastanut mitään, mutta tämä laji sai minut liikkumaan ja vielä liikkumaan ulkona. Harjoitteleminenkaan ei ole tylsää, kun näet saman tien kiekon lentävän ja mitä muutokset saavat lennossa aikaan. Olen erittäin kilpailuhenkinen ihminen, joten sekin puoli tulee hoidettua. Frisbeegolf on lisäksi tuonut ison määrän uusia ystäviä ympäri maailmaa. Kuinka helppoa on tutustua ihmisiin, kun on suoraan yhteinen puheenaihe, reissussakin kun olen ollut yksin, ei tarvitse kauaa seistä radalla yksinään ja joku on jo tullut kysymään, että lähdetkö kierrokselle.

Onko sinulla omasta mielestä vahvuuksia pelaajana? Mitä haluaisit kehittää?

Isoin vahvuus on ehdottomasti periksiantamattomuus. Monta kertaa on tehnyt mieli luovuttaa kun mikään ei suju. Varsinkin parin viime vuoden aikana on ollut lähellä, mutta olen vain jatkanut. Nyt pidän kyllä pientä kisataukoa remontin ajan. Heitoista vahvuus on kämmenheitto, se on pelastanut paljon.

Kehittämistä on kisahermoissa, rystyheitossa ja puttaamisessa.

Ikimuistoisin fribahetkesi?

Huhtikuussa 2018, ensimmäinen fribeereissu Amerikkaan Glass Blown Openiin. Tietenkin koko tapahtuma on upea, mutta minä harjoittelin ratoja koko talven istuen saunassa, katsoen YouTube videoita edellisiltä vuosilta ja tein pelikirjaa. Mutta se tunne, kun pääsin paikanpäälle ja menin Jones East radan ykkösväylän tiille ja mietin että tätä olen katsonut ruudun läpi koko talven ja nyt olen oikeasti täällä, se on ikimuistoista.

Pakko kyllä mainita lähes yhtä ikimuistoinen hetki eli kun voitin pronssia amatöörien maailmanmestaruuskisoissa 2019.

Kerro kotiradastasi. Jos niitä on useita, kerro mieluisammasta.

Hyvinkään Sahanmäki taitaa olla mieluisin kotiradoistani. Siellä on sopivasti eri pituisia ja eri heitoille sopivia väyliä, eikä mahdottomasti korkeuseroja. Hyvinkäällä on lisäksi haastavampi Nummenmäki, uusi Metsäkalteva ja 9 väyläinen Perttulan frisbeegolfrata. Jokaiselle siis löytyy heitettävää. 

Onko sinulla lempikiekkoa?

Montakin. Latitude 64 Pure on ollut monta siellä on vuotta jo luotto putteri ja kannel heittoputterina. Midareista Compass ja Justice. Drivereissa Trespass, Escape ja River. Noilla pärjää aika pitkälle. Aikaisemmin draiverit olivat aina air kiekkoja, mutta nyt olen alkanut löytämään 166 g-169 g kiekkoja.

Suosikkiratasi perusteluineen?

Nyt on pakko sanoa Hammond park Emporiassa Kansasissa. Ja ihan vain siksi että ensimmäinen rata, jonka pystyin kisassa pelaamaan miinukselle, urani ainoa 900 rating kierros ja voitin 2 Amerikan pro naispelaajaa. Muuten kyllä Suomessa Karkkilan rata on paras monipuolisuutensa vuoksi. 

Oletko tehnyt fribareissuja?

Virossa kerran seuramatkalla vain pelaamassa, mutta Espanjassa Mijaksessa olen käynyt 3 kertaa ja Amerikassa 4 kertaa kisaamassa.

Mijas on mukavan lähellä ja upea mutta rankka rata korkeuseroineen. Siellä on aina muita Suomalaisia seurana. Amerikassa olen kisannut 8 turnausta ja lukuisia flex startteja. Amerikan kisoista voisin puhua tunteja, mutta mainitsen vain, että siellä on hieman erilaista kuin Suomessa, mutta esimerkkinä naiset heittävät lähes aina helpommat radat tai on eri tiipaikat kuin miehillä.

Millä sanoilla markkinoisit frisbeegolfia sukulaisillesi/ työkavereillesi/ muille naisille?

Rohkeasti mukaan jos kiinnostaa, älkääkä pelätkö mörriin joutumista. Ja jos vain löydätte jonkun kokeneemman, niin kiskaiskaa hihasta. Suurin osa frisbeen pelaajista on ihan huippu porukkaa, jotka ovat valmiita neuvomaan.